Фотокурс за начинаещи

Всеки, който притежава фотоапарат желае да заснеме по най-добрия начин красив пейзаж, любим човек или специален момент. Не винаги автоматичните настройки на апарата могат да предадат емоцията от мига така, както Вие я виждате.  Ние сме тук, за да Ви помогнем да използвате функциите на апарата си оптимално, така че той да ви служи като полезен инструмент, а не като моден аксесоар.

Курсът, който организираме развива основни умения за боравене с цифров фотоапарат, чрез оптимален избор на настройки, параметри и аксесоари необходими за ситуацията, в която снимаме. Лекциите съдържат теоретична основа свързана с получаване на добро композиционно решение при кадриране на снимките, както и манипулация на различните видовете светлина. Фотокурса е с продължителност 7 седмици, като лекциите са с продължителност 2 астрономически часа.  Практическите упражнения се уговарят и провеждат според спецификата си.

Лектори: Светлин Василев, Мартина Лазарова

Теми на курса:

1. Избор на цифров фотоапарат. Видове фотографски камери в зависимост от предназначението и конструкцията им – огледално-рефлексен, компактен или ултразум. Предимства и недостатъци. Видове матрици.
2. Устройство на цифровия фотоапарат. Особености при използване на автоматични и ръчни настройки – скорост, бленда, баланс на бялото, работа при различна чувствителност – ISO, фокусно разстояние, корекция на експозицията, хистограма.
3. Обективи. Видове обективи – качество и предназначение. Фокусно разстояние, зрителен ъгъл, стабилизация IS, диафрагмен отвор, рязкост на изображението, работа с ръчен и автофокус. Избор на обектив.
4. Светлина. Видове светлина според силата и степента на разсейване: полумеко и меко осветление. Видове светлинни източници: слънце, изкуствено осветление, лампи, фото светкавици, характеристики и приложение в практиката. Цветен баланс: цветна температура К, начини за корекция, бял баланс WB, настройки на камерата.
5. Композиция. Избор на обект. Избор на гледна точка. Преден и заден план. Дълбочина на рязкост (DOF). Цвят и цветна хармония.
6. Пейзажна фотография – особености, избор на техника. Панорамни снимки, HDR фотография. Упражнение.
7. Портретна фотография – видове портрети, обективи, осветление, композиция, висок и нисък ключ – High Key & Low Key, работа с модел. Практическо упражнение на открито и в студио.
8. Нощна фотография – как да снимаме от ръка и със статив при ниска осветеност или през нощта. Избор на техника и настройки на апарата. Практическо упражнение в градска среда.
9. Репортажна фотография – видове събития, необходима техника, особенности при репортажа, съвети. Практическо упражнение в градска среда – Street Photography.
10. Снимане на бързо движещи се обекти: спорт, деца, диви животни, настройки на камерата, приоритет на скорост TV. Практическо упражнение.
11. Макро фотография – особености, избор на обектив, необходими аксесоари. Практическо упражнение.
12. Работа с Adobe Lightroom – настройка на белия баланс, работа с цветове, корекция на перспективата. Файлови формати – RAW, TIFF, JPEG – работа с тях, предимства и недостатъци.
13. Практическо упражнение с програмата Adobe Lightroom. Обработка на снимки, заснети по време на курса.
14. Изпит на курсистите.
 

Записването става предварително на тел.: 0898 32 80 71.

Ето какво споделят нашите курсисти:

От този курс ще научите защо телефонът не е фотоапарат. Ще разберете, че фотографията не е само бленда, исо и скорост, а е важно снимките да говорят. С тези чудесни лектори можете да научите още един език – езикът на фотографията.

– Манол Великов

За непрестанно търсещите умове курсът е прекрасен. Разкрива един напълно нов и непознат свят на магията на фотографията, а в допълнение те среща с много нови и интересни хора.
Курсът дава една богата основа, която при желание може да доразвием и дори превърнем в професия.

– Зиба Чакарян

Чуден курс, интересно поднесена информация, прекрасни практически упражнения. Препоръчвам курса горещо.

– Христина Каспарян

Много интересен и полезен за любителите на фотографията. По достъпен и разбираем начин се предава материала, също така практическите упражнения прилагат наученото на практика. Лекторите са приятелски настроени, готови във всеки един момент да помогнат или обяснят отново нещо, което не си успял да разбереш. В курса се създава приятелска среда и уют, в която не се притесняваш да задаваш въпроси за нещата, които не разбираш или при които срещаш затруднения.

– Соня Арнаудова